Dóórleren en mee-innoveren


Na 2,5 jaar begin ik nu het zelfstandig ondernemer zijn toch wel een beetje onder de knie te krijgen. Ook denk ik op sommige momenten een VA te zijn die best goed mee kan komen. Maar ik mag af en toe ook op een gezonde manier twijfelen.

Want de ontwikkelingen in de branches van mijn verschillende opdrachtgevers staan niet stil. Net zo min als in het vakgebied van de Virtueel Assistent.

Misschien kan ik beter kritisch zeggen. Daarom zet ik mezelf er voortdurend toe aan om me nog beter te verdiepen in de bedrijven van mijn klanten. Niet dat zij me niet informeren, maar zij zitten er zo dicht met hun neus bovenop dat de kans bestaat het belangrijke dat voor de hand ligt of nieuwe mogelijkheden over het hoofd te zien.

Door betrokken te zijn, de brancheontwikkelingen te volgen en ook enige afstand te bewaren denk ik beter als spiegel te kunnen functioneren en ook ongevraagd oplossingen aan te reiken. Als onze klokken gelijk lopen is dat prima, doen ze dat niet dan kun je, of moet je misschien wel,  jezelf afvragen of de gekozen invalshoeken wel de juiste zijn. Zo helpen we elkaar twijfels weg te nemen, scherp te blijven en het gewenste resultaat te behalen. Of zelfs te scoren.

Aan de andere kant mag ik ook op mijn eigen (VA) terrein niet stilstaan. Stilstand is achteruitgang. Mijn opdrachtgevers mogen van mij verwachten dat ik mijn vak versta en mijn kennis op het hoogste niveau houd.  Ze willen natuurlijk resultaat zien. En liefst meer of beter dan voor het moment dat we met elkaar in zee gingen. Dat is waar ze me voor binnenhalen.

In online marketing en social media is innovatie aan de orde van de dag, waardoor zich voortdurend nieuwe features en mogelijkheden aandienen. Dat betekent voor mij dóórleren en mee-innoveren. Zo heb ik me bijvoorbeeld kortgeleden via een workshop van een van mijn opdrachtgevers verdiept in het vloggen. Hoewel niet onervaren en onbekend met dit fenomeen, hebben professionals me toch weer de ogen geopend, heb ik geleerd hoe ik voetangels en klemmen kan ontwijken, betere adviezen af kan geven en betere producten af kan leveren. Dat zijn nuttige investeringen in jezelf en dus in je klant. Zeker weten. Nu zijn er mensen die vinden dat je, zakelijk gezien, het woord twijfel nooit in de mond mag nemen, laat staan opschrijven. Zo toon je zwakte. Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. We zijn toch mensen, geen robots? Waarschijnlijk verwarren zij twijfel met angst. Angst om door te pakken. Angst om keuzes te maken en beslissingen te nemen. Er is zelfs een Nederlands spreekwoord dat zegt ‘keus baart angst’. Maar die angst, die twijfel krijgt bij mij geen kans. Wel kijk ik af en toe in de spiegel en zeg tegen mezelf: “Je doet je werk graag en goed, maar je bent nog niet klaar. Je bent nooit klaar. Gelukkig maar!”