Was alles maar zo makkelijk als ademhalen

Voor veel meer ondernemers dan we denken bestaat er een belangrijk punt van overeenkomst tussen niet ademhalen en het moeten uitvoeren van onaangename werkzaamheden: ze krijgen het er Spaans benauwd van.

Ik pleit mezelf niet vrij. Ik stond – en sta soms nog – zeker niet elke dag even doortastend op. Maar niet ademhalen is natuurlijk geen optie.

Slik die kikker.
Bij sommige klussen kon ik er soms als een berg tegenop blijven zien om ze uit te voeren. Ik bleef ze voor me uitschuiven, opschorten, net doen alsof ze niet bestonden… het liefst zou ik ze eigenlijk vergeten. Maar dat is verleden tijd. Omdat ik nu ’s morgens steeds vaker als eerste een kikker doorslik. Bij wijze van spreken dan…

Het begon toen ik op een ochtend op mijn ontbijtbordje een briefje van mijn man vond met de opmerking ‘Slik die kikker’. Hij haalt wel vaker geintjes uit, maar deze kende ik nog niet; ik moest het even goed tot me door laten dringen. Welke mafkees slikt er nu vrijwillig een kikker? Wat heeft die kikker met mij te maken? Het vraagteken op mijn voorhoofd moet heel groot zijn geweest. Toen viel het kwartje…

Geen smoesjes meer.
Mijn besluiteloosheid die morgen – wat eerst, wat laatst, wat wel en wat (nog) niet aan te pakken – moet van mijn gezicht af te lezen zijn geweest.  Ik wist heel goed wat dringend als eerste moest worden aangepakt, maar ik draaide om het probleem heen.  Waar was het wachten op? Tot het licht beter werd? Tot de koffie ingeschonken was? Informeren naar de gezondheid van moeder of een vriendin was ook een dankbare uitstelsmoes. Of de honden uitlaten, om inspiratie op te doen. Frisse lucht om het hoofd vrij te maken. Ik wist dat ik uitvluchten zocht om mijn tegenzin te vervangen door een fijner gevoel.

Schrijf het op.
Ik was de regie even kwijt door een simpel briefje. ‘Schrijf nou eens op wat je moet doen, stel je prioriteiten, om alles goed op de rit te krijgen. Hoe moeilijk kan het zijn? Voor mij is bijvoorbeeld een bijgewerkte financiële administratie het mooiste wat er is. Maar voordat ik er van kan genieten, moet ik toch echt eerst door de zure appel heen bijten: post openmaken, facturatie op orde brengen, rekeningen betalen, accountant informeren, overzichten opstellen… dat is mijn kikker. Er is geen ontkomen aan. Het is even slikken, maar je weet dat daarna alles beter, gemakkelijker, lichter wordt. Maar vooral het schouderklopje van jezelf aan jezelf doet wonderen. Dus, schrijf dat To Do-lijstje nou maar.’

Sindsdien gaat het beter met me. De kikker staat ’s morgens bovenaan mijn To Do-lijst. Het is nog steeds niet mijn verlanglijstje. Maar het helpt wel degelijk. Net als de troostende gedachte dat ik niet de enige was/ben die met dit probleem tobt. Want ik zie en lees overal populaire quotes en tegeltjeswijsheden zoals ‘Besluit dat je het doet… en je hebt het moeilijkste deel gehad.’

Ja, heej. Hoe lang denk je dat ik het besluit om dit op te schrijven en te delen al voor me uit heb geschoven…?

De Vijf Beste To-Do lists online
De keuze voor het maken van een digitale To Do lijst via een online tool is eindeloos. Maar de vijf beste deel ik graag met je hieronder. Zij brengen je beslist weer een grote stap dichter bij effectief time-management.

Tip!
De uitdrukking Slik die kikker! is niet door mijn man in een lollige bui verzonnen aan de ontbijttafel maar komt uit dé Amerikaanse bestseller over time-management van Brian Tracy.

Deel mijn blog gerust met je netwerk: