Wordt er nog wel gelachen?

Wordt er nog wel gelachen?

Wordt er nog wel gelachen?


Humor lokt altijd reacties uit. Niet over hoe erg het is, maar omdat je het überhaupt gebruikt. Want hee, je moet immers die serieuze professional zijn!

Als het om geld en zaken gaat, hebben we de neiging om te denken dat we de hele tijd super professioneel en serieus moeten zijn. Met uitgestreken gezichten en serieus doen we ons ‘zegje’. Dat lijkt veiliger en kan het soms natuurlijk ook zijn. Maar als je eerlijk en jezelf bent, zelfs als er geld bij betrokken is, en je blijft je grappige zelf, dan zal het je bedrijf, je diensten of je verkoop helemaal niet schaden.

Ik wil mezelf namelijk niet altijd serieus nemen. De reden dat ik voor mezelf werk en niet voor iemand anders die de regels maakt, is dat ik hou van het werk dat ik doe. En ik hou ervan, omdat ik mijn rare en grappige zelf kan zijn en nog steeds kan worden gezien als iemand die weet waar ze het over heeft.

Dat is de paradox: hoe meer we ons zorgen maken over die zogenaamde professionele houding en uitstraling, hoe minder professioneel we vaak lijken. Je kunt heus professioneel en grappig tegelijkertijd zijn. Je kunt zelfs professioneel zijn en ook jezelf blijven.

De kracht van je lach

Er zijn altijd veel overeenkomsten tussen wat jij doet en wat je concurrentie doet. Je diensten, producten of verkooptechnieken zijn eenvoudig te kopiëren. Maar wat niet zomaar van een website kan worden geplukt is je persoonlijkheid en je doel erachter waarom je de dingen doet zoals je ze doet.

Het komt erop neer dat je professioneel kan zijn en toch trouw kan blijven aan wie je bent zijn en waar je voor staat. Dat betekent niet dat je altijd maar 100% ongezouten de wilde grapjas moet uithangen in je bedrijf maar wel dat je je eigen persoonlijkheid laat schijnen.

We weten allemaal dat je een vertrouwensband nodig hebt om een klant over de streep te trekken. Humor is daarbij ideaal om deze binding te realiseren. Door een grap ontstaat een relaxte sfeer die nodig is om te werken aan deze (vertrouwens)band en een potentiële klant over de streep te trekken.

Daarom durf ik te stellen dat humor belangrijk is en de kans op conversie zelfs verhoogt. Een belangrijk onderscheidend instrument om de juiste klanten naar je toe te trekken en de niet-juiste klanten de andere kant op te sturen.