(Solo)ondernemen bestaat niet

(Solo)ondernemen bestaat niet

(Solo)ondernemen bestaat niet

Ik geloof niet in het woord solopreneur oftewel (solo)ondernemen. Een populair woord in de branche waarin ik me bevind, het is een gekunsteld woord voor iemand die voor zichzelf werkt en het bedrijf in z’n eentje runt. Erger nog, ik denk dat geloven dat je een (solo)ondernemer bent schadelijk is voor je bedrijf en dat je je denkrichting moet aanpassen.

 

De reden dat ik er niet in geloof is, omdat ik kan zien hoe mensen denken die vinden dat een eenmanszaak (letterlijk) het allerbeste is.

 

(Solo)ondernemen, als mindset, is een grote veelzijdige mythe.

 

Als eerste heeft elk bedrijf en organisatie klanten nodig. Als je voor jezelf werkt, heb je andere mensen nodig die geld willen betalen voor jouw dienst of product. Meestal heb je er zelfs meerdere nodig. Hoewel dit natuurlijk geen werknemers van je bedrijf zijn, bepalen klanten wel hoe je bedrijf werkt en wat je te bieden hebt. Je bedrijf ‘bestaat’ door je klanten te dienen (voor geld), en je zou geen omzet en winst maken zonder je klanten.

 

Ten tweede – de grootste mythe – het is hartstikke moeilijk (lees: vrijwel onmogelijk) voor één persoon om alle dingen binnen je bedrijf alleen te doen. Je kunt niet in je eentje de expert zijn in alles wat gedaan moet worden. Het is heel stressvol om te denken dat als je als ZZP’er voor jezelf werkt je ook echt alleen moet werken.Mijn eigen bedrijf, waar ik de enige werknemer ben, werkt bijvoorbeeld goed omdat ik regelmatig andere experts inhuur om te helpen met o.a. administratie, boekhouden, tekstschrijven en video editing.

 

Maar ik werk ook samen met andere ondernemers die weer expert zijn van hun bedrijf om gebruik te maken van hun vaardigheden als optelsom voor mijn bedrijf.Mijn bedrijf groeit en is succesvol mede, omdat ik mezelf omring met slimme en getalenteerde mensen waarmee ik samenwerk. Het idee dat één persoon een expert kan zijn en alles binnen het bedrijf kan bereiken, is belachelijk. Denk maar even terug aan de Gamma TV-commercial waarin een medewerker de hele zaak alleen runt: “best druk in je eentje”. Ik weet bijvoorbeeld niets van boekhoudkundige en juridische structuren, maar daarom huur ik een accountant en een advocaat in. Je hoeft niet alles te weten om een ​​bedrijf te starten. Daarom huren mensen elkaar in. We hebben allemaal hulp nodig en het is geen schande, zelfs het kleinste bedrijf kan het niet alleen.

 

Als laatste is het soms enorm eenzaam om voor jezelf te werken. Zelfs als je een super, geweldig mooie droomwerkplek hebt in de allermooiste omgeving – voel ook ik soms de druk dagelijks alleen in mijn thuiskantoor te zitten. Daarom ga ik er eens per maand op uit en zoek een werkomgeving buiten de deur waar andere mensen aanwezig zijn, de zogeheten ‘co working’ locaties. Helemaal hip en happening, maar ook heel inspirerend en motiverend. Ik telefoneer, Zoom en Skype met andere ondernemers die een online bedrijf runnen, ook zonder een zakelijke reden, gewoon om verbinding en contact te houden.We zijn als mens nou eenmaal sociale wezens, of we het nu leuk vinden of niet, dus is het niet goed om altijd maar alleen te zijn en te werken. En als je het gezelschap van collega’s niet automatisch erbij krijgt dan moet je het zelf opzoeken.

 

Andere mensen maken het leven beter

 

We kennen allemaal wel de uitspraak ‘twee weten meer dan een’ en ‘samen bereiken we meer’, ik hoor heel vaak van mijn klanten dat ze zo blij zijn het niet allemaal alleen te hoeven doen. En waarom zou je ook? Zowel zakelijk als privé is het schadelijk om te denken dat we alles zelf kunnen doen. Je komt er echt niet ver mee. Het is alleen maar moeilijker, eenzamer en waarschijnlijk ook veel duurder. Geloof het dus niet als iemand je vertelt dat ze prachtige (solo)ondernemers zijn of gekleurde eenhoorns. Maar geloof het ook niet als iemand zegt dat in je eentje een winstgevend en groeiend bedrijf kan starten.

 

Succesvol ondernemen doe je samen.

 

Wil je meer weten over hoe succesvol de juiste hulp in te schakelen voor je bedrijf? Kom vrijblijvend met mij in gesprek en ik vertel je er graag meer over. We bekijken samen in welke fase je bedrijf zich bevindt en waar je op dit moment het beste bij gebaat bent. Stuur me een mail via caroline@abfab-obm.com of bel gerust op 06 52652699. Ik spreek je graag.